Keltska igra u kamenu
22 siječnja, 2017
Stvorili su nas Gini – izvanzemaljci
22 siječnja, 2017

Aromaterapija

Razgovor s Marom Doljak voditeljicom Aroma Akademije iz Zagreba

Ciljanim izborom i primjenom eteričnih ulja pokreću se u tijelu mehanizmi obrane od bolesti

“Aroma Akademija” svake godine u Varaždinu obrazuje desetine kvalificiranih aromaterapeuta, aromamasera i ostalih zanimanja vezanih uz primjenu ljekovitih bilja i eteričnih ulja.

Objasnite nam što je to aromaterapija!

– Aromaterapija postoji od pamtivijeka, a procvala je proteklih desetak godina. Prekrasna metoda, svima dostupna, u kojoj se koriste izvorni biljni ekstrakti zvani eterična ulja s ciljem održavanja ili poboljšavanja zdravlja i raspoloženja. Metoda koja je uvijek ugodna i učinkovita kod kroničnih ili blažih zdravstvenih tegoba kao prehlade, herpesi, lagane alergije, bolovi u leđima, problemi s probavom, nesanica, stres, napetost, slaba cirkulacija, slabi imunitet, upale……

Koji su učinci aromaterapije po zdravlje korisnika?

– Ciljanim izborom i primjenom eteričnih ulja pokreću se u tijelu mehanizmi obrane od bolesti. Ima li što ljepše, nego udisati opojni miris nerolija, a da istovremeno postajemo opušteni i zadovoljni te zaboravljamo na napetosti koje su nas mučile danima? Ili da se prepustimo stučnoj masaži aromaterapeuta pa osim što se smanje bolovi u ramenima i vratu, odjednom prepoznamo da nas djeca i šef više ne ljute…

Možete li nabrojati nekoliko tipičnih kombinacija primjene eteričnih ulja?

– U našoj svakodnevnici neizostavna je mirisna svjetiljka s mirisima koji oplemenjuju prostor: bergamot i sandal za opuštanje, limun i bosiljak za učenje i koncentraciju, kadulja i metvica protiv prehlade i čajevac s eukaliptusom u doba gripa i prehlada.

Postoji li nešto što biste nam preporučili u zimsko vrijeme?

– U zimsko doba idealno je prskati u prostor “Eliksir Sv. Rocha”, mješavinu namijenjenu jačanju imuniteta i reduciranju patogenih mikroorganizama u okolini. Također, navečer možemo pripraviti kupku te u vodu ubaciti nekoliko kapi ilang-ilanga, naranče i cedra umiješane u čašu slatkog vrhnja. Iz kade ćemo izaći osvježeni, duboko relaksirani i otporni na nove izazove.

Na koncu, koja je Vaša preporuka onima koji bi htjeli ući dublje u ovo zanimljivo područje?

O aromaterapiji i njenim vrlo ciljanim primjenama u dnevnom životu i u struci možete naučiti na «Aroma Akademiji» koja svake godine održava školovanje u Varaždinu. Vrlo zanimljiva i dinamična nastava traje 6 – 8 mjeseci, vikendima, i omogućava vam da steknete novo zanimanje, da značajno poboljšate zdravlje svojih ukućana i suradnika.

Sve odgovore nađite na www.aromaakademija.hr ili na tel 091 3707 124 kod voditeljice Blaženke Zvonar.