Balkan je kolijevka najstarije civilizacije

I molitva je magija
22 siječnja, 2017
Homeopatija i medicina
22 siječnja, 2017

Balkan je kolijevka najstarije civilizacije

Sa Semirom Osmanagićem o piramidama bez kompleksa

Danas već kultna ličnost u svijetu arheologije, Semir Osmanagić posjetio je Varaždin i u dvorani MMC Kult održao jedno od svojih brojnih predavanja o projektu Arheološki park bosanskih piramida kod Visokog. Ovaj stasiti i šarmantni Bosanac pristao je na razgovor u nedjeljno prijepodne za vrijeme šetnje pospanim Varaždinom. Svoj čuveni «Indiana Jones» šešir ostavio je u autu i krenuo u društvu svoje tajnice u razgledavanje grada.

Kako si zapravo otkrio piramide kod Visokog?

– Imam prijatelja u gradskom muzeju u Visokom kojeg sam povremeno posjećivao kad bih bio u Sarajevu. Brdo iznad grada golim okom je podsjećalo na piramidu a kako se već godinama bavim fenomenom piramida u svijetu, nije mi bio teško ubrzo prepoznati sve one sličnosti koje visočka Piramida sunca dijeli s ostalima. Preliminarna mjerenja pokazala su da se ovdje radi o umjetnoj građevini, a ne o objektu koji je prirodno formiran. Uslijedila su nova mjerenja, istraživanja i iskapanja koja su potvrdila postojanje ne samo najveće piramide, koja visinom nadmašuje i onu Keopsovu, već da je u samoj udolini smješten cijeli niz drugih piramida kao i njima pripadajući popratni kompleks podzemnih hodnika. Danas nismo više usamljeni u mišljenju da je ovaj kompleks najznačajnije arheološko otkriće milenija.

Otkuda onda toliki otpor prema ovim fundamentalnim otkrićima?

– Otpor dolazi od onih koji se osjećaju ugroženima – to su prije svega pojedinci iz akademskih i političkih krugova. Njihovo bojkotiranje ili destrukcija svih inicijativa vezanih uz arheološki park posve je apsurdno sa znanstvenog i poslovnog aspekta, ali je razumljivo ako se shvati njihov strah od promjena znanstvene paradigme i nove raspodjele moći koju ono donosi.

Razumijem konzervativne historičare i arheologe kojima je srušena paradigma na kojoj su izgradili karijere,ali ne shvaćam kako političari ne prepoznaju ekonomski potencijal tvog projekta?

– Neki prepoznaju, ali neki – uključujući i Ministra kulture BiH baš i ne, odnosno, bolje je reći da prepoznaju potencijal ali baš to ih i smeta.

Čudna neka država!

– Čudna ako jest država ili možda samo podsjeća na to. Uglavnom, strategija protivnika jest uvijek ista: prvo nas ismijavaju, kao »kakve blesave piramide?», potom nas napadaju da smo ovakvi ili onakvi, a kada ništa ne uspije onda nas ignoriraju. I to im je najjače oružje iako širenje istine o piramidama ne mogu zaustaviti, već možda samo usporiti.

Problem je i u našem mentalitetu kako si sam spomenuo na predavanju.

– Da. Mentalitet je takav da ćemo podmetati klipove svojima, a diviti se tuđima. I u školama su nas učili kako je kod nas sve manje važno i zaostalije a kako se prave vrijednosti nalaze drugdje, na Zapadu, u staroj Grčkoj i Rimu. Zahvaljujući nametnutom sustavu obrazovanja svi smo pomalo iskompleksirani i teško prihvaćamo mogućnost da je ovdje na Balkanu otkrivena najstarija i najnaprednija civilizacija čovječanstva.

Znači li to da su moguća i druga otkrića jednako senzacionalna kao i ovo tvoje kod Visokog?

– To je samo pitanje vremena, kao i ulaganja financijskih i ljudskoh potencijala.

Postoji li tragovi drevnih civilizacija i u Hrvatskoj?

– Mnoga nalazišta tek čekaju prava istraživanja i samim time i otkrića. Posebno su zanimljivi lokaliteti Barberija i Asenija koji još čekaju prava istraživanja.

Više o piramidama na http://www.piramidasunca.ba/