Bubnjanjem do zdravlja i stabilnosti

Iscjeljivanje kozmičkim zvukom
22 siječnja, 2017
Tijelo kao nebeski orkestar
22 siječnja, 2017

Bubnjanjem do zdravlja i stabilnosti

Piše: Predrag Daraboš

Radionica bubnjanja u krugu

Zajedničko iskustvo svih koji su jednom plesali u bubnjarskom krugu jest oslabađanje potisnutih emocija poput tuge i ljutnje kao i snažnan doživljaj povezivanja sa svojom unutarnjom snagom čije je spontano buđenje izuzetno poticajno u procesu potpunog iscjeljivanja i energetskog punjenja. Grupno bubnjanje je dostupna, ispunjavajuća aktivnost puna užitka, za mlade i za stare podjednako.

Od vježbi, skrbi i društvene podrške pa do intelektualnog poticaja, duhovnosti i oslobađanja od stresa, grupno bubnjanje i ples potiču kreativno izražavanje koje ujedinjuje um, tijelo i duh. Bilo da je ples posvećen grupnom iscjeljenju bilo da se kroz meditativno bubnjanje šalje molitva za iscjeljenje Majke Zemlje, za mir i za otvaranje srca – učinci po psihofizičku stabilnost su izuzetni.

Bračni par Maslov, Ivan i Temi, žive u Splitu i iza sebe imaju već petnaestak godina istraživalačkog rada sa zvukom, ritmom i pokretom u cilju iscjeljivanja emocionalnih rana. Na radionicama koje su pohađali u Austriji i Italiji susreli su svoga učitelja bubnjanja Toma Ehrlicha (SAD), utemeljitelja radionice “Svjesnost i zvuk” u kojima se koriste afrički bubnjevi, šuškalice i ples. Ova znanja prikupio je boraveći kao etnomuzikolog s američkim Indijancima i nekim afričkim plemenima te ih je prilagodio zapadnom svijetu. Svoje radionice održava u mnogim zemljama, a zadnjih godina imamo zadovoljstvo susretati ga i u Hrvatskoj.

Misiju svog učitelja Ivan i Temi ustrajno nastavljaju i do sada su otvorili na stotine bubnjarskih krugova u Hrvatskoj i inozemstvu. Radionice održavaju kada se za to ukaže potreba pa se odazivaju pozivima na raznim promocijama, izložbama, koncertima – gdjegod treba pružiti podršku otvaranju pozitivne energije. Temi, koja je nastavnica u glazbenoj školi, kaže da je njezina vizija da svaka obitelj ima barem jedan bubanj.

Kroz svoju udrugu “Ritam srca” surađuju s mnogim drugim udrugama i društvima, a s ponosom ističu suradnju s “Društvom multiplaskleroze” u Splitu gdje s njihovim članovima redovito bubnjaju i pomažu u stvaranju kruga podrške i buđenja unutarnje radosti. Supružnici Maslov najviše su naučili iz vlastitih iskustava, ali uvijek ističu vrijednu bliskost s naukom svog učitelja Toma Ehrilcha.

Psihološke i fiziološke promjene

Ivan Maslov spominje kako je jedan od suradnika Toma Erlicha bio i čuveni dr. Bittman, voditelj istraživanja čiji je naziv “Kombinirani efekti grupne muzičke bubnjarske terapije na promjenu neuroendokrino-imunoloških parametara kod normalnih osoba”. Rezultati po prvi puta pružaju znanstveni dokaz o zdravstvenoj dobrobiti vezanoj za jednu grupnu bubnjarsku seansu. Kod osoba koje su bubnjale uočena su znatna povećanja aktivnosti staničnih imunoloških komponenti koje su odgovorne za pronalaženje i uništavanje stanica raka i virusa.

Naredni postavljeni zadaci bili su vezani uz pitanje može li grupno bubnjanje promijeniti hormone vezane za stres što bi zauzvrat pozitivno utjecalo na imunološku funkciju, odnosno može li grupno bubnjanje promijeniti određene negativne biološke učinke povezane s klasičnom reakcijom na stres. Potvrdni odgovori na ova pitanja ubrzo su proširili primjenu grupnoga bubnjanja podjednako na fiziološku kao i na psihološku terapiju.

Na području terapeutske medicine, ručni bubanj se koristi kao pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti, za poboljšanje kratkotrajne memorije i povećanje međusobnog društvenog djelovanja, te kao pomoć autističnoj djeci za povećanje koncentracije. U nekim slučajevima, za stvaranje pozitivnih promjena kod osobe nije potreban ručni bubanj, nego ritmička naprava poput metronoma ili zvučni zapisi s određenim ritmovima. Takva se oruđa koriste kao pomoć oboljelima od Parkinsonove bolesti i žrtvama moždanog udara kako bi povratili kontrolu pokreta ili poboljšali hod.

Neke od psiholoških primjena u kojima se koristi ručni bubanj uključuju pomoć veteranima rata koji boluju od PTSP-a u otpuštanju emocionalne boli, zatim kod poremećaja post-traumatskog stresa i otpuštanja potisnutog bijesa i negativnih emocija kod rizičnih adolescenata te poboljšanja zdravlja korporacijskih rukovodilaca otpuštanjem svakodnevnog stresa.

Christine Stevens- Your Life on Drums

Grupno bubnjanje također može poslužiti kao vrlo djelotvorno sredstvo za ponovno uspostavljanje osjećaja unutarnje ravnoteže usred mnogih izazova svakodnevnog života. U vezi bubnjanja u krugu (drum circle) održanog za učenike i roditelje godinu dana nakon tragičnog događaja u srednjoj školi, Christine Stevens, magistrica umjetnosti, kaže: “Roditelji i djeca došli su na naš drum circle tihi, uplašeni i odsutni. U početku je bilo teško održati čak i kontakt očima. Znajući da riječi ne mogu priopćiti ono što je svatko od nas osjećao tog dana, polako smo počeli zajedno bubnjati. Tuga koju smo dijelili u početku je bila preplavljujuća, a suze su vlažile i naše dlanove i instrumente. Ipak, bubnjanjem, obnovljena međusobna podrška i kolektivni osjećaj nade za bolje sutra postupno su zamijenili naš očaj. Naše je iskustvo bilo više nego terapeutsko – povezalo nas je na mnogo razina.”

Sposobnost svirača bubnjeva i plesanje u krugu dovodi do međusobnog povezivanja i podrške. Nije potrebno puno mašte da bi se shvatilo kako je grupno bubnjanje nevjerojatno sjedinjujuće iskustvo koje iznosi iz nas ono najbolje.

Prvobitni kinestetički ples

U svojoj knjizi “Iscjeljujuća snaga bubnja” psihoterapeut i bubnjarski terapeut R.L. Friedman ispleo je tapiseriju osobnog iskustva, fascinantnih anegdota i zadivljujućih istraživanja, dokazujući univerzalne dobrobiti bubnjanja.

“Kada se okupimo i bubnjamo, snaga ritma odvodi nas na mjesto gdje zajedno dijelimo isti prostor, vrijeme i glazbu. Našu pažnju usmjeravamo na stvaranje pjesme. U tom trenutku ne sviramo svi nužno istu notu istodobno, već intimno dijelimo taj ritmički trenutak. Svatko to može, čak i ako u životu nije nikada prije bubnjao! Ne moraš biti šaman ili profesionalni glazbenik da bi iskusio čaroliju bubnjanja u krugu. Kada sviraš s grupom koja želi poći na to mjesto i stvoriti čaroliju bivanja na istom mjestu u isto vrijeme, tada zajedno stvarate taj prirodni fenomen zvan “zabava.” Tada ste u ritmičkom poravnanju jedni s drugima. Kada smo tamo, misli staju. Kad stanu misli, stane i vrijeme, a započinje iscjeljivanje. Povezujemo se onkraj našeg intelekta u prvobitnom kinestetičkom plesu, ispoljenom uporabom zvuka. Čineći to, omogućavamo povezivanje spona našeg duha u krugu.

Mi prolazimo kroz sve rasne, kulturne i rodbinske granice, u srž onoga što jesmo kao ljudske životinje na zemlji. To je razlog zašto je bubanj oruđe za jedinstvo. On nas podučava našem prvobitnom odnosu jednih prema drugima, našem odnosu s Majkom Zemljom i prirodnim zakonima koji upravljaju univerzumom.

Bubnjanje za vrijeme punog mjeseca oko vatre na vrhu brda je emocionalno, duhovno iskustvo dostupno svakome, bez obzira poznajete li jedni druge ili ne, imate li ili nemate formalno duhovno obrazovanje, tehničku obuku sviranja bubnjeva ili New Age obuku osobnog razvoja svijesti. Zajedno se nalazimo da sudjelujemo u glazbi i ritmu, te da damo i primimo intimnu ritmičku poruku koja ulazi dublje od vibracija bubnjeva, koja prolazi kroz našu kožu i mišiće sve do kostiju.

Vibracija ritma odlazi u ona zakočena područja naših života, naših srca i duša, i masirajući ih vraća natrag u pokret i zdravlje. Nedostatak kretanja energije stvara bolest. Kretanje energije omogućuje iscjeljenje. Kada se grupa ljudi okupi zajedno u krugu s usmjerenom namjerom, stvara protok snage koja uzrokuje čudnovata događanja. Kada se tome dodaju bubnjevi kao sredstvo za takvo usmjerenje, oni pojačavaju tu snagu za poboljšanje našeg zdravlja, naših života i samu suštinu naših bića.”

Attila Heffner – šamanski bubanj

Ručni bubanj se tisućama godina koristi u svetkovinama, ritualima i ceremonijama. Međutim, stapanje znanosti s iscjeljujućim svojstvima ručnog bubnja je relativno nov razvojni pravac. No, ako se bubnjanje kao terapija opuštanja i tehnika energetizacije koristi već tisućuma godina, zašto se ne bi i danas?