Egzotični ajurvedski centar na rubu zagorske šume

Tijelo kao nebeski orkestar
22 siječnja, 2017
Venera je sreća
22 siječnja, 2017

Egzotični ajurvedski centar na rubu zagorske šume

Vladimir Maruševac sa suprugom Snježanom već je više od dva desetljeća uspješan ajurvedski terapeut. Oboje su se školovali u Njemačkoj i u Indiji, a dodatno znanje i iskustvo stekli na klinikama u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji.

Nakon deseteljeća rada i usavršavanja vratili su se u rodni kraj i otvorili vlastiti “Prema ajurvedski centar” jedan od prvih u zemlji i zacijelo jedini te vrste koji može biti kategoriziran u klasične welness centre najvišeg ranga. Besprijekorna čistoća, profesionalnost i ljubaznost osoblja doimaju se pomalo nestvarno – kao da nismo u Hrvatskoj! U centru vladaju mir i potpuna diskrecija.

– Donijeli smo sa sobom dobra iskustva iz europskih klinika u kojima smo radili, ali smo u njih ugradili i dio duhovne atmosfere Indije, upravo ono što nedostaje sličnim centrima – govori nam Vlado koji je inače i instruktor joge. Teško je zamisliti ljepše mjesto za opuštanje od ovog. Smješten na idiličnom brdašcu na tihoj periferiji Pišćanovca kraj Varaždinskih Toplica, ovaj centar svojim gostima nudi i dodatne pogodnosti. U blizini je izvor čiste vode, planinarska staza ide pokraj kuće i vodi na Kalnik, obližnje toplice nude svoje dobro znane ljekovite vode, a okolna šuma nudi svoja skrivena blaga.

Ljekovite biljke su jako važne u pripravi čajeva, klistira, kupki i kao dodatak pri inhalaciji. Ajurveda nalaže da se koriste trave iz domaćeg podneblja, no većina ajurvedskih centara rabi biljne preparate koji su načinjeni u Indiji od tamošnjeg bilja. Zbog toga je trebalo gotovo deset godina da se pronađu ekvivalentne zamjene za sve biljke.

Gosti i posjetitelji ovdje imaju rijetku priliku piti ljekovite čajeve i sokove spravljene od nezagađenih biljaka s kristalnom izvorskom vodom. Zbog svih svojih prednosti nije čudo što “Prema ajurvedski centar” ugošćuje i neke domaće uglednike kao i goste iz inozemstva.

Takvi tretmani su u Njemačkoj i Švicarskoj i do sedam puta skuplji nego kod nas pa nije čudno što ljudi čak sa sjevera Njemačke dođu do nas. U doba jeftinih čarter letova to im nije problem, isplativost je neupitna, a o kvaliteti usluge govori činjenica da nam se većina gostiju vrati.

Ajurvedska terapija drukčija je od klasičnih welness tretmana

To je zato što postupak počiva na drevnoj tradiciji i znanju koje je i danas, nakon tisuća i tisuća godina, jednako uporabljivo kao što je i nekada bilo – govori nam naš domaćin. Druga značajna razlika je u sustavnoj pripremi za tretmane poput onog za totalnu detoksikaciju. Kroz naše tretmane toksini se kanaliziraju i izlaze kroz probavni sustav ili kroz znoj i čovjek se oslobođa svih otrova koji su se godinama nakupljali u tijelu kao fiziološki uzroci stresa dok se u klasičnome welnessu osoba privremeno opušta, ali nema ni govora o takvom sistematskom i dubinskom čišćenju tijela.

Hrana je lijek ili otrov

Ajurveda propisuje poznato pravilo o tri trećine: jedna trećina unosa treba biti kruta hrana, druga trećina treba biti tekuća hrana a treća trećina želuca treba ostati prazna kako bi se hrana mogla dobro izmiješati i probaviti. Dakle, nikada ne treba jesti do onoga osjećaja potpune ispunjenosti koja je praćena pritiskom na želučanu opnu. Ako se stalno tako prejedamo onda se stijenka želuca svaki dan razvuče za nekoliko milimetara pa nam stoga treba sve više i više hrane da dođemo do razine ispunjenosti ili lažne sitosti. To se zbiva neprimjetno – jedemo sve više i debljamo se. Najbolji način da se vratimo u normalu je da jedan dan postimo i pijemo samo vodu kako bi se stijenka vratila, a potom, naravno, valja nastojati jesti manje.

Ajurvedski tretmani pružaju olakšicu u stresu

Nudimo dva tretmana koja pomažu ponovnoj uspostavi psiho-fizičkog integriteta i unutarnjeg balansa. Prvi postupak je zvan shirodara i pogodan je za umirenje živčanog sustava i djelotvoran je kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde s unutarnjim izlučivanjem. Primjenjuje se nakon masaže tako što tanak mlaz ulja određene temperature teče na čelo, vođen rukom terapeuta. Um pacijenta zalazi u stanje duboke relaksacije koja je preduvjet smirenju i jačanju cjelokupnog živčanoga sustava kao i smirenju svih bolova i napetosti.

Drugi postupak je kupka glave shirobasti koja se odvija na taj način da se posebno spravljeno ulje drži na čelu uz pomoć specijalne kožne kape. Taj postupak ima vrlo snažan umirujući učinak na svijest i misli. Dobar je kod migrena, opsesivnih misli i slabe koncentracije.