Pijte vodu na prazan želudac
22 siječnja, 2017
Bubnjanjem do zdravlja i stabilnosti
22 siječnja, 2017

Iscjeljivanje kozmičkim zvukom

Piše: Predrag Daraboš

Rezonantne kozmičke viljuške

Možda najbolje znanstveno istraživanje o moći zvuka proveo je Švicarac dr. Hans Jenny utemeljitelj cimatike – nauke o valnim fenomenima zvuka. On je petnaest godina istraživao i mjerio učinke koji zvučne frekvencije ostavljaju na oblik i formacije anorganskih materija. Rezultati su bili fascinantni. Dokazao je kako anorganske tvari poput plastike ili pijeska poprimaju organske oblike poput ljudskih stanica ili mikroskopskog života nakon što su bili izloženi frekvencijama određenih zvukova.

Prema dr. Jennyu, harmonični oblici i harmonične frekvencije su međusobno povezani. Ovaj fenomen je jedan od osnovnih principa iscjeljivanja zvukom, principa rezonancije. Koncept bolesti koji su poznavali drevni mistici sastojao se u tome da kada određeni dio tijela oboli, njegova frekvencija se mijenja. Pomoću zvuka određene frekvencije tako je moguće ostvariti reverzni proces po principu rezonancije te ponovno uspostaviti ravnotežu u tijelu.

Jedan drugi Hans, švicarski muzikolog i matematičar Hans Cousto otkrio je zakon kozmičke oktave. Od svih glazbenih intervala oktava pogoduje stvaranju najjačih rezonancija. Sa svojim suradnicima Coustou je izumio poznate podešavajuće planetarne viljuške čije blagotvorno terapijsko djelovanje počiva upravo na rezonancijskom principu zvuka koji je otkrio dr.Jenny. Pravilna primjena tih rezonantnih oscilirajućih viljuški pomaže usklađivanju tijela s rezonantnim svojstvima univerzuma ili prirode čiji smo integralni dio.

Osjetiti vibracije i vibrirati s njima znači dovesti svoj život u harmoniju s okolnim svijetom. Kada je osoba (lat. per-sona ili kroz zvuk) pravilno podešena sa svemirom onda svemir odjekuje u njoj, a kada osoba to osvijesti onda njezina svjesnost dostiže kozmičke dimenzije.

Dvadeset čudnovatih viljuški

Planetarne viljuške su danas jedno od najpopularnijih sredstava za iscjeljivanje zvukom. Svaka od dvadeset različitih viljuški iz kompleta Hansa Coustoa stvara jedinstvenu rezonanciju koja djeluje iscjeljujuće na specifične dijelove grubog i suptilnog tijela. Tako ton G sa svojom Zemljinom frekvencijom od 194,18 Hz djeluje povoljno na baznu čakru, a to znači da pomaže kod crijevnih bolesti, inducira buđenje kundalini i osnažuje i vitalizira čovjekovo tijelo.

Rezonantni učinci Coustoovih viljuški djeluju poput svojevrsne tonske akupunkture koja omogućava blagotvornu staničnu masažu na visokim frekvencijama u svrhu obnavljanja prirodne stanične elastičnosti. Ona prožima cijelo tijelo, uključujući i unutarnje organe što odmah rezultira dubokom relaksacijom i dobrim raspoloženjem.

Zanimljivo je da je podešavajuće viljuške prvi primijenio 1711. g. engleski glazbenik John Shore koji je svirao trubu u orkestru Friedricha Händela, a solo dionice i na krunidbi kralja Georgesa I. On je viljušku koristio prvenstveno za podešavanje instrumenata. Međutim nisu mu izbjegli ni popratni efekti jer je zamijetio da izloženost vibracijama glazbene viljuške inducira stvaranje dobrog raspoloženja prije samoga muziciranja.

Viljuška umjesto yoge

Uporaba viljuške je vrlo jednostavna. Viljušku se uhvati prstima za držač i onda se udari o koljeno ili o dlan druge ruke i pusti se da vibrira. Osnova viljuške može se staviti na tijelo, najbolje na neku akupunkturnu točku jer tada vibracija putuje cijelim meridijanom i rezonantni učinak je mnogostruko veći. Ako se takvoj tonskoj akupunkturi pridoda i terapija bojama onda se učinci terapije umnogostručavaju. To se zbiva ako, naprimjer, u ruci držite oscilirajuću viljušku Zemljina G tona i tome pridodate njemu kompatibilnu narančasto-crvenu boju valne dužine 700 nanometara.

Glazba bazirana na G tonu ima dinamički karakter, stimulativna je i stoga pogodna za dinamički zajednički rad poput grupne meditacije, plesa i ostalih tjelesnih ekspresija. Naročito je povoljna za muškarce prije upuštanja u spolni odnos, ne samo stoga što taj ton jača tjelesnu energiju nego što i ublažava unutarnju napetost koja uzrokuje preranu ejakulaciju.

Ovdje dajemo prikaz deset najčešće rabljenih Coustoovih viljuški sortiranih prema rezonancijskim svojstvima koje one imaju naspram pojedinih planetarnih ciklusa. Jednostavna primjena tih viljuški ima učinke koji se na mnogo teži način postižu napornim i dugotrajnim vježbama yoge. Viljuške su praktične i mogu se koristiti na malom prostoru čak i ako niste kod kuće, nego ste u uredu ili na putu.

Vrsta viljuške – planetarni ciklus Ton i frekvencija Boja Čakra Učinak
Zemljin dan G, 194.18 Hz Narančasta Muladhara Vitalizacija
Zemljina godina C#, 136.10 Hz Tirkizna Anahata Relaksacija
Mjesečeva G#, 210.42 Hz Narančasta Svadishtan Erotska energija
Merkurova D, 141.27 Hz Plava Vishudda Komunikacija
Sunčeva C, 126.22 Hz Zelena Manipura Transcedentnost
Venerina A, 221.23 Hz Žuto narančasta Ajna Ljubav, sklad
Marsova D, 144.72 Hz Plava Snaga volje
Jupiterova F#, 183.58 Hz Crvena Kreativna snaga
Saturnova D, 147.85 Hz Plava Koncentracija
Neptunova G#, 211.44 Hz Narančasta Intuicija

 

Za podrobnije obavijesti i narudžbe svratite na stranicu http://www.planetware.de/prod/tuningforks.pdf