Joga i menstruacija
siječanj 22, 2017
Stoj na ramenima – Sarvangasana
siječanj 22, 2017

Joga dance

Yoga dance je ples koji se bazira na slijedovima jogičkih asana praćenih usklađenim disanjem.

Upravo zahvaljujući pravilnim pokretima i usredotočenom disanju može se plesati satima bez zamora. Pokretne asane oslobađaju organizam od napetosti i blokada, a uz zadane i vođene plesne pokrete ostavlja se mogućnost osobne improvizacije. Ples usklađen s disanjem donosi zdravlje i trajnu duševnu radost.
Osim rekreativne, glavna mu je funkcija oslobađajuća – nagomilani stres, potisnute emocije pa čak i duboke emotivne povrede mogu biti iscijeljene redovitim plesom. Neki su pak joga plesovi oživljujući i regenerativni poput tantričkoga Šiva plesa, a neki bude dublje emocionalne zanose poput kirtan bhakti plesa.

Posebni namjenski joga plesovi:

POKRETNA ZDJELICA
Dugogodišnje iskustvo pokazalo mi je kako mnoge žene imaju gotovo ukočenu zdjelicu. Rezultat je to nerazgibanosti ali i blokada nametnutih odgojem ili su posljedica nesvjesnog potiskivanja spolnosti. Uz glazbu, ples i ritmičko disanje spontano se poboljšava pokretnost zdjelice i oslobađanje nametnutih inhibicija. Rezultat je vidljiv ubrzo.

SMIRUJUĆI
Ovaj joga ples vođen je laganim pokretima te uravnoteženim i dubljim disanjem.

OTRESAJUĆI
Zasniva se na brzim i otresitim pokretima i kraćim udasima sa svrhom otpuštanja nagomilanih napetosti kako u tijelu tako i u umu.

SHIVA DANCE
Podizanje koljena i snažni abdominalni izdah karakteristike su ovog plesa koji je tim i drugim elementima povezan s tantričkim – šamanskim plesom. Buđenje zatomljenih energija, bolji rad prve i druge čakre samo su neke dobrobiti ovog plesa.