Fitness ili joga?
13 veljače, 2018
Restorativna joga za seniore
5 ožujka, 2018

Joga = ljubav

                                                       JOGA = LJUBAV

                   Ovo nije priča o jogi. O jogi pišu mudraci. Ovo je kratki, intimni osvrt o mojem susretu s jogom.

Ljubav prema jogi dogodila se neočekivano i spontano, u jednom teškom životnom razdoblju. Znale su se joga i Goga godinama, ali to je bilo onako … usputno druženje. No, kako to u životu bude, kada se nađete u situaciji u kojoj gubite tlo pod nogama, obično vas spasi netko ili nešto od koga ili čega biste to najmanje očekivali. Tako je bilo i sa mnom. Joga ne samo da mi je pomogla da se izdignem iz ponora u koji sam padala, nego mi je ponudila i nove uvide. Jedan od njih je i taj da je moj pad zapravo blagoslov. Pomogla mi je da se ponovo vratim k sebi i svojoj prirodi … da ne spominjem da mi je vratila zdravlje i mir.

Kad nekoga volite onda biste svaki trenutak svoga bivanja provodili u društvu svoje ljubavi. Zašto bi s jogom bilo drugačije? Na kraju krajeva, srce ima neograničeni kapacitet u koje stane neizmjerna količina ljubavi. Ne ljubimo samo živa bića, već i život sam. Da, s jogom možete biti svaku sekundu svojeg života, jer joga nije samo fizička praksa. Joga je stanje duha i stanje svijesti. Kada svaka naša akcija bude prožeta sviješću o tome što i zašto to činimo. Od jutra kad otvorimo oči. Zahvalimo se na još jednom danu. Biti zahvalan … i to je joga. Sve u životu biramo sami. Sve što konzumiramo, biramo sami. Svaka naša akcija … sve to može biti joga. Jedinstvo. Ravnoteža. Dah, um i tijelo. Sveto trojstvo. 🙂

Neke osobe pri prvom susretu s jogom imaju averzije prema pranayami, odnosno tehnikama disanja i kontrole daha. Zato mnogu studiji “joge” preskaču taj dio da ugode klijentima. Nema joge bez kontrole daha. Nema života bez daha. S prvim udahom dolazimo na ovaj svijet, sa zadnjim izdahom odlazimo odavde. Kako onda preskočiti taj dio? No, oni koji se prepuste i upoznaju osjećaj i mir koji proizlazi iz pranayame, vrlo brzo osjete promjene u svojoj fizičkoj praksi, u svom umu i općenito u svim životnim područjima i akcijama. Neću ovdje širiti temu, ali pomoću kontrole daha ne samo da umirujemo um, mi svojem tijelu dajemo priliku da konačno prodiše. A kad tijelo diše, onda je opuštenije, lakše prihvaća asane kojima ga u početku zbunjujemo. A um sve to puno smirenije prihvaća. To je moje iskustvo i mikrončić mikrončića od onoga što joga jest.

Ono što je važno za sve one koji se jogom žele baviti je disciplina i redovita praksa. Bez toga nema nikakvog napretka. I to nije uopće teško. Mi svakoga dana radimo iste stvari, imamo iste rituale. Naš um to jako voli. Pa ispunimo ga onda jednom plemenitom navikom! Ništa ne dolazi preko noći. Samo disciplinom i upornošću možemo se mijenjati. To je još jedna stvar koju nas joga uči. Strpljenje. Treba truda i vremena. Kreativan proces traje daleko duže od destruktivnog. Nagrada za uloženi trud je neizbježna. Pitajte se samo…koliko vremena dnevno ulažete u druge, a koliko u sebe? Znam odgovor. Netko će reći da je to sebičan stav. Ne, nikako. Kada smo mi zadovoljni, svi oko nas su također zadovoljni. Tako da možemo reći da bavljenjem jogom mijenjamo ne samo sebe, već i svijet oko sebe. I to je LJUBAV.