Simboli europskog imperija
22 siječnja, 2017
New age i stvarnost
22 siječnja, 2017

Liječenje pranom

Utemeljitelj pranoterapije Kinez Coa Kok Sui svoje je spoznaje zapisao u uspješnici Čuda liječenja pranom, koja je prevedena na 17 jezika i objavljena u više od 30 država.
(Andreja Paljevec, časopis Misteriji)

Pranoterapijom ponovno uspostavljamo tjelesnu, osjećajnu i umnu ravnotežu

Pranoterapeuti za vrijeme terapije ne dodiruju osobu, a iza naizgled praznog mahanja rukama po zraku, stoji prava znanost o reguliranju i dovođenju prane koja se temelji na poznavanju energetske anatomije čovjeka. Ta filipinsko-kineska sinteza drevnih tehnika liječenja plod je znanstvenog istraživanja filipinskog duhovnog učitelja i iscjelitelja Choa Kok Suija.

U svijetu alternativnih metoda liječenja sve je omiljenije liječenje pranom. Poznato je i koristi se već u više od trideset država, posebno je rašireno u SAD-u, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Njegov utemeljitelj, Kinez Choa Kok Sui, demistificirao je područje suptilne energije i svoje spoznaje zapisao u uspješnici Čuda liječenja pranom, koja je prevedena na 17 jezika i objavljena u više od 30 država. U Europi njegovo učenje posreduje terapeutkinja Nadia Miniussi, predsjednica Talijanskog instituta za iscjeljivanje pranom, koja se bavi izobrazbom kadrova na školi za osposobljavanje pranskih iscjelitelja, a kod iscjeljivanja ljudi postiže odlične rezultate.

Choa Kok Sui je već u ranoj mladosti primio znanjeod velikih majstora joge, misticizma, chi gonga… Živio je na Filipinima, prebivalištu brojnih iscjeliteljskih tehnika koje je uključio u svoj rad. Više od dvadeset godina je istraživao ezoterijske Vede i testirao učinkovitost stare kineske metode chi kunga i iscjeljivanja rukama te razvio suvremeniji oblik koji vuče korijene još iz starih egipatskih iscjeliteljskih tehnika i liječenja Esena. U Manili je osnovao Institut za unutarnje studije koji popularizira iscjeljivanje pranom po cijelom svijetu.

Iako je učitelj već preminuo, njegovi učenici su s njim i njegovim učenjem još uvijek u kontaktu preko meditacije. Po učenju Choa Kok Suija, bolest je u pravilu posljedica iscrpljene ili suvišne prane. Zbog blokiranih meridijana prana se ne može slobodno pretakati. Kada zbog iscrpljenja prane ili prezasićenosti njome neki dio energetskog tijela oslabi, fizičko tijelo isto tako posustane i postane prijemčivo za bolesti. Iscjeljivanjem energetskog tijela pranoterapeuti iscjeljuju i tijelo, jer energetsko i fizičko tijelo utječu jedno na drugo.

PRENOŠENJE OBOJENE PRANE

Prana je životna energija pomoću koje možemo iznova uspostaviti tjelesnu, osjećajnu i umnu ravnotežu te vratiti načeto zdravlje.

»Prana je posvuda. Ona je vitalna energija, svjetlost, frekvencija i zvuk. Stalno je upijamo preko čakri ili energetskih središta u našem tijelu. Čakre imaju svoju vlastitu inteligenciju tako da mogu apsorbirati različite frekvencije prane. Terapeut upija pranu i onda je prenosi na bolesnika. Prana je različita u pogledu cilja uporabe. Tako, na primjer, svjetlocrvenu pranu rabimo ako želimo zatvoriti ranu ili povećati broj crvenih krvnih zrnaca u krvi. Za iscjeljivanje različitih bolesti i psiholoških smetnji rabimo različito obojene prane. Obojena prana nije ništa drugo već prana s različitim frekvencijama«, objašnjava terapeutkinja Nadia Miniussi, kojoj je susret s učiteljem Choa Kok Suijem donio veliki preokret u životu. Iscjeljivanje pranom poučava od 1997. godine, a od 1999. godine širi njegov nauk i na području bivše Jugoslavije.

Nadia Minuissi osnovnim tečajevima iscjeljivanja pranom poučava polaznike kako da vide, odnosno osjete pranu ili chi te kako da upoznaju anatomiju i fiziologiju suptilnih energetskih tijela. Pri tome koriste vrata čakri i skupa s vizualizacijom kroz dlanove produciraju različito obojenu pranu. Upoznaje se djelovanje 11 glavnih čakri kako bi saznali gdje i kad moraju djelovati kod iscjeljivanja fizičkog i psihičkog eteričnog tijela. Posebnost iscjeljivanja pranom je to što uvažava jedanaest glavnih čakri ili energetskih središta, dok se u drugim školama obično radi na sedam čakra.

Rezimirajmo funkcije glavnih čakri prema iscjeljivanju pranom: korijenska čakra utječe na fizičko tijelo i eterična tijela te je središte samoodržanja i preživljavanja. Spolna čakra je središte prokreacije. Pupčana čakra je središte instinktivnog znanja. Čakra mingmen omogućuje energetski protok iz korijenske čakre u druge dijelove tijela. Slezenska čakra psihološki i fizički utječe na energetski nivo osobe. Solarni pleksus je središte nižih osjećaja kao što su strah, nasilnost i hrabrost. Srčana čakra je središte viših osjećaja kao što su suosjećanje, ljubav i opraštanje. Ajna čakra je središte apstraktnog uma i volje. Čeona čakra je središte niže intuicije ili niže Budine ili Kristove svijesti. Krunska čakra je središte više intuicije i više Budine ili Kristove svijesti.

ISCJELJIVANJE BEZ DODIRA

»Kod iscjeljivanja pranom dodir nije potreban. Energija, naime, ima veću moć i učinak ako ne dodiruje tijelo. Bolesnik je mirniji kad ga ne dodirujemo. Najprije čistimo i uklanjamo negativnu, kontaminiranu energiju. To omogućuje fizičkom i eteričkom tijelu da se samo iscijeli. Samo nakon dosljednog i temeljitog čišćenja možemo bolesniku davati i slati energiju. Time postižemo dvostruki efekt: terapeut se za vrijeme terapije ne kontaminira i ne upija negativne energije. Zbog prethodnog čišćenja bolesnik ne reagira radikalno na prenošenje prane. Nečistu energiju potom odbacujemo u posudu sa slanom vodom jer slana voda ima veliku sposobnost upijanja bolesnih energija. To možemo napraviti i u mislima; s rukama vodimo negativnu energiju, koja je zapravo tvar, u koš za smeće. Tako se okoliš, odnosno prostor u kojem radimo, ne može napuniti negativnom energijom«, objašnjava Nadia, koja oštećenja vidi kao rupe u auri ili pak primjećuje konglomerate teških energija te različite boje u auri. Zahvaćena područja energetskog tijela su obično siva ili tamno siva.

Naravno, na energetsko tijelo utječe sve što mislimo, osjećamo i vidimo. »Ono što ljude najviše smeta su negativne misaone tvorbe koje sami stvaraju. Te mentalne tvorbe uzrokuju traume, stres, fobije, depresiju, ovisnost, opsjednutost, nasilnost, paranoju i druge psihičke teškoće. Njih možemo preuzeti iz okoliša gdje se one lijepe na čakre. Terapijom osobu oslobađamo negativnih misaonih tvorbi. Ne samo što na taj način uništavamo negativne misli već uklanjamo i negativan program i tako mijenjamo čovjekovu karmu. To omogućuje vrlo brze iscjeljujuće procese u psihi.«

Iscjeljivanje pranom obuhvaća i rad s duhovnom energijom. Učesnici uče »meditaciju srodnih srca« za ozdravljenje i prosvjetljenje. »Iscjeljivanjem pranom moguće je izliječiti sve bolesti pa čak i rak«, tvrdi Nadia Miniussi. Trenutno iscjeljuje bolesnika s rakom na plućima. Morao je već na operaciju, ali je pregled nakon sedme terapije iscjeljivanja pranom pokazao kako se tumor, koji je u početku bio velik 5 centimetara, za samo mjesec dana smanjio na 8 milimetara.

Odlične rezultate ima i kod liječenja multiple skleroze za koju službena medicina još nema lijeka. To je predstavila 2004. godine na Svjetskoj konvenciji iscjeljivanja pranom u Belluriji u Italiji, a dvije godine ranije imala je na Baliju u Indoneziji prezentaciju Kako iscjeljivanjem pranom olakšati porod. Potvrđen je i iznimno blagotvoran učinak meditacije srodnih srca na grupe žena s rakom dojke.

Učinkovitost iscjeljivanja pranom dokazuju i klinička istraživanja kao i brojni stručnjaci širom svijeta. U SAD-u nekolicina liječnika pored klasičnog liječenja koristi i iscjeljivanje pranom i postiže odlične rezultate. »Onako kao što se cijelo čovječanstvo uči pisati i čitati, tako se mogu naučiti i te tehnike iscjeljivanja«, uvjerena je Nadia. Tehnike su učinkovite, jednostavne i dostupne svima, za njih ne trebamo poseban dar, već je potrebna samo volja za učenje. Pomažu nam razvijati sposobnost primjećivanja aure i čakri kako bismo pravovremeno spriječili bolesne vibracije i okrijepili životnu energiju.

Polaznici tečaja iscjeljivanja pranom mogu sve tehnike izvoditi na sebi. Uči se terapija na daljinu i terapija pozivom. Pored osnovnih i naprednih tečajeva iscjeljivanja pranom u bliskoj budućnosti bit će organizirani i specijalizirani seminari za psihičku samozaštitu, kristaloterapiju i pransku psihoterapiju za liječenje duševnih smetnji.