Stoj na ramenima – Sarvangasana
22 siječnja, 2017
Vikend joga radionice
22 siječnja, 2017

Namaste mudra

U Molitvenoj mudri ujedinjujemo dvije strane u srčanom središtu

ZNAČENJE MUDRE

Mudra doslovno znači položaj ili gesta ruke koja usmjerava životnu energiju kroz tijelo. Molitvena ili Namaskara Mudra se izvodi sklapanjem dlanova koji se drže pored srca s glavom koja je lagano pognuta dok se izgovara Namaste u vidu poniznog pozdrava. Doslovni prijevod Namaste je – Božansko u meni štuje božansko u tebi. Izraz se koristi pri susretu ili prilikom odlaska. Na satovima joge koristi se na samom početku i na kraju vježbanja kao i u pozama poput Suryanamaskar, Tadasana ili Stablo. Postoje različiti načini pozdravljanja; npr. kada se pozdravljaju sebi jednaki onda su ruke ispred prsa, kada se pozdravlja guru dlanovi se drže u visini očiju, a iznad glave kada se pozdravlja Bog. Jedna od formi je i ona kada se otvoreni dlanovi drže jedan pored drugog kao kada prosjak ište milostinju ili kada štovatelj u hramu moli za milost.

KAKO MUDRA DJELUJE

U molitvenoj mudri dlanovi i pet prstiju se potpuno poklapaju. Ruke su organi djelovanja i motorički živci (koji završavaju u mozgu) kontroliraju njihove pokrete. Istodobno, ruke su osjetilni organi. Dodirni osjet na dlanovima i vršcima prstiju je nadopunjen različitim živcima čiji se impulsi prenose u senzorni korteks kao i u pridružene asocijativne zone. Prsti imaju dodatnu senzitivnost na optičke i zvučne nadražaje. Eksperimenti su dokazali da koža na dlanovima razlikuje nijanse boje svjetlosti kojima je izložena.
Ova mudra neutralizira pozitivnu (mušku) i negativnu (žensku) stranu tijela. Kada prsti dodiruju drugi dio tijela nastaje energetsko kruženje. To dozvoljava energiji da ostane u tijelu i kruži kroz nadije (suptilne živce) umjesto da se izgubi. Mudre u kojima su prsti spojeni angažiraju motorni korteks na vrlo suptilnoj razini. Jednom kad je Pingala nadi potaknuta tada signal ide natrag kroz Ida nadi u mozak. Stiskajući te izuzetno osjetljive zone u određenoj fiksnoj poziciji val energije se miče iz motoričkog korteksa dolje u ruke i natrag u mozak. Oživljuju misli i iskustva i naša odvojena opservacija istih može biti od koristi u razotkrivanju suptilnijih dimenzija psihe.

Pritiskajući dlanove čvrsto spajamo dvije hemisphere mozga i dovodimo ih u ravnotežu. Desna ruka je kontrolirana lijevom polovicom mozga, a lijeva ruka desnom hemisferom. Kada spojimo dlanove stvaramo izmjenično kruženje, situaciju u kojoj je stimulacija mozga jednako distribuirana, što pospješuje mentalnu ravnotežu te vodi povećanoj šansi za relaksiranu koncentraciju. S praksom takva energetska kruženja prelaze u sferu budne svijesti. Praktikant postaje svjestan učinka ove mudre: moći izražavanja, znanja i povezanosti s višom svijesti.

NAČIN IZVOĐENJA MUDRE

Ljepota ove mudre je da se može prakticirati stojeći, sjedeći ili čak ležeći na podu. Najčešće se izvodi u nekoj od sjedećih asana uspravnih leđa.

*Smjestite dlanove zajedno i paralelno, palčeve na srčanom centru. Prsti su zajedno vrhovima usmjerenim gore. Ruke su pritisnute čvrsto i ujednačeno

*Osvjestite svoje ruke koje se dodiruju. Osvjestite svoj dah.

*Ta mudra usmjerava um na srčanu čakru – sjedište emocija, ljubavi, samilosti. Umanjuje značaj ega i usmjerenost sebi te podstiče poniznost. Ta gesta simbolizira jednost, nadvladavanje parcijalnosti i dualnosti

DODATNI UČINCI NAMASTE

Mudra djeluje sama po sebi ali kad je združena s pravilnim mentalnim i emocionalnim stavom njena je efikasnost umnogostručena.
Gledano iz obzora kognitivne psihologije molitvena mudra uključuje mentalni stav poniznosti, poštovanje i toleranciju različitosti.

•Nervni impulsi tijela utječu u stopala, pleksus solaris i ruke. Psihička energija napušta tijelo kroz te spojeve. Kako bi uzemljili tu energiju i uravnotežili protok prane kroz nervni sustav jogiji ukrštaju svoje noge u pozi lotos i spajaju ruke. Molitvena mudra djeluje kao jednostavna asana, balansira i harmonizira energiju, drži nas usredotočene na unutanje procese, umiruje te štiti na mentalnoj razini. Zatvara naše aure i čuva od vanjskih negativiteta. Omogućuje nam da lakše ostanemo neuznemireni i usmjereni unutarnjem: intuitivnoj prirodi ili Nadduši (Paramatmi).

• Namaste je gesta prijateljstva i uljudnosti ujedno, može biti zahvala ili posebno priznanje. Takva vrsta objave je dražesna, profinjena. Samo pogledajte dvoje ljudi u Namaste i vidjet ćete toliko ljudske ljepote i finoće.

ZAKLJUČAK

Meditacija ovisi o relaciji između ruku (mudre) usta (mantre) i uma (joga). Namaste gesta sadrži sva tri elementa I stoga je ekvivalent za meditaciju koja je jezik naše duše u razgovoru s Bogom.

Dr. Rita Khanna