Joga = ljubav
16 veljače, 2018
Alisa na stazi joge
6 ožujka, 2018

Restorativna joga za seniore

YOGA JE IN

Sve više starijih vježbača u studijima svjedoči da je joga blagotvorna, neinvazivna i umirujuća disciplina koja je jednako pogodna za sve uzraste i dobi. Poboljšana koordinacija i povećana fleksibilnost dolaze s redovitom i primjerenom praksom, a uz nju i vitalnost tako dragocjena našim bakama i djedovima.

Osim očitih prednosti redovitog vježbanja polaznici mogu uživati u druženju s istomišljenicima i stjecati nova poznanstva. Interakcija s novom grupom ljudi stimulira moždane aktivnosti u doba kada one počinju postupno slabiti.

Većina tradicionalnih asana pogodna su za stariju populaciju. Dakako, valja obratiti pozornost na individualne mogućnosti vježbača koje i ovdje mogu znatnije varirati. Preporučuje se blag ritam s postupnim zagrijavanjem.  Naprezanja kralješnice treba pažljivo dozirati. Osobe s osteoporozom i bolesti kostiju ne smije raditi intenzivne pretklone i otklone. Pretklone obavezno trebaju dozirati osobe s visokim tlakom, srčanim problemima, problemima s očima, aneurizmom, padavicom ili čak ako samo redovito uzimaj medikamente koji razrjeđuju krv, uključujući aspirin.

Pomagala u vježbanju su dobro došla, a osobno iskustvo je da je sistem više kraćih vježbi koje se izmjenjuje najbolji za rad sa starijim osobama. Isto vrijedi i za djecu.:-)

U studiju Shakti  već niz godina imamo grupe restorativne joge a moguć je i individualni rad s osobama s posebnim potrebama.

TERMINI restorativne joge

UTORAK – 8 30 I 17 00

ČETVRTAK­­- 8 30 i 17 15

Info. Predrag  098 605 849