Zdravo potomstvo kreiramo sami
22 siječnja, 2017
Pijte vodu na prazan želudac
22 siječnja, 2017

Što nas hrani?

Piše: Vladimir Maruševac

Ili, što održava život u nama? Jeste li si ikad postavili takvo pitanje? Jesu li to vitamini, minerali, bjelančevine, masti, ugljikohidrati, i tako dalje, da ne nabrajam, ili je to nešto finije, što se ne da secirati na sastavne dijelove?

Reći ću vam, to što održava i hrani život u nama je energija. U najfinijem vidu, to je kozmička energija ili prana. Bez obzira iz kojeg izvora ona došla, ona je ta koja je pogonska snaga svake naše stanice, i bez nje nema života. To je sveprisutna energija univerzuma, koja prožima svaki njegov dio, i pokretačka je snaga svega. Do te energije možemo doći na razne načine. Čovjeku je uvijek dana mogućnost izbora, on je taj koji bira.

Ovdje mi nije namjera da idem u detalje, već da vam na logičan način pokušam približiti razlike u energetskoj kvaliteti.

Da vidimo, kako to izgleda u praksi.

Prana je čista, netransformirana energija.

Prva transformacija prane događa se kad biljni svijet koristi pranu asimiliranjem iste iz atmosfere, sunčeve svjetlosti i vode.

Druga transformacija prane nastaje kad se biljojedi hrane biljkama da bi iz njih asimilirali pranu.

Treća transformacija je kad se mesojedii hrane mesom biljojeda.

Meso mesojeda ili treća transformacija prane, jestiva je samo za strvinare, jer drugim životinjama i ljudima to meso smrdi.

Koji se zaključak iz toga može donijeti?

Što se više udaljavamo od samog izvora, to se više gubi na kvaliteti.

To znači, najčišća i najkvalitetnija prehrana je kad se prana u svojoj najfinijoj i netransformiranoj formi sprovodi u tijelo i koristi. Za taj način “hranjenja” osposobila se velika manjina stanovnika ove planete, a postupak je poznat pod nazivom “prana dijeta”. Ti pojedinci nisu ovisni o krutoj hrani ni vodi, već energiju za sve životne funkcije dobivaju direktnom asimilacijom prane.

Znanje o prelasku na takav način “hranjenja” dostupno je danas svima, kroz knjige Jashmuhen; “Život na prani”, i drugih. Drugi način je, “Solarna yoga”, u kojem se praktikant tijekom više mjeseci puni sunčevom energijom. U tom postupku prana se puni direktno iz sunčeve svjetlosti u naš mozak, a rezultat je da čovjek može živjeti bez uzimanja hrane.

Ljudi (i životinje) koji koriste u svojoj prehrani namirnice biljnog porijekla, koriste prvu transformaciju prane. Tu je kvaliteta i čistoća prane još uvijek na visokom stupnju i takva je hrana dobra za fizičko i psihičko zdravlje.

Druga transformacija prane ili meso biljojeda, spada u manje kvalitetan način prehrane, jer što se više udaljavamo od izvora, to je manja čistoća i više je “neželjenih popratnih pojava”. Takva hrana više nije idealna ni za fizičko ni za psihičko zdravlje. Zagađenja u njoj već su takva da mogu poremetiti zdravlje.

Treća transformacija ili meso mesojeda, daje najmanje kvalitetan izvor energije i prirodno je izbjegavan od većine životinjskih vrsta ovog planeta.

Ako razmislimo o gore iznesenom, sami možemo izvući zaključke o tome, kojem načinu prehrane ili asimilaciji životne energije dati prednost.

Pred nama je mogućnost odabira, a kao inteligentna ljudska bića, bilo bi logično da izaberemo onaj način od kojeg ćemo imati najveću dobrobit.