Dobrobiti vježbanja joge
22 siječnja, 2017
Studio Shakti Varaždin – Galerija
22 siječnja, 2017

Um – od gnjavatora do animatora

Radionicu vodi Predrag Daraboš

Um je središnja točka yoge i ostalih procesa samospoznaje. Njihova je svrha spriječiti nepotrebne vezanosti ili doseći stanje potpune kontrole koja vodi k nutarnjemu miru

1. dio: MIR – NEMIR
• bavi se pitanjima prirode uma, njegovim identifikacijama sa stvarima i koncepcijama, zatim s dualnošću i njezinim obrascima te s podsvjesnim umom i mentalnim funkcijama. Praktički, polaznici uče i vježbaju vještine formuliranja životne misije i eliminaciju mentalnih problema kroz zanimljive i provjerene tehnike neurolingvističkog programiranja (NLP).

2. dio: PRIJATELJ – NEPRIJATELJ
• postavlja um kao potencijalno najvećeg prijatelja, ali i neprijatelja. Drevna učenja indijskih Veda daju nam savjete kako postupati u oba slučaja. Šri Rupa Goswami ostavio nam je praktična uputstva o djelovanju s umom kao potencijalnim ili aktualnim prijateljom dok iz Mahabharate doznajemo kako postupati s neprijateljski raspoloženim umom.

3. dio: GROM – RUŽA
• raspravljamo o evoluciji uma i stupnjevima razvoja svijesti, o metafizičkim aspektima uma (nastanak i modusi djelovanja) i njegovoj relaciji s osjetilima, inteligencijom i egom. U praktičnom dijelu učimo kako stjecati dobre navike, kako prepoznati temelje uspjeha kroz formiranje onih uvjerenja koje do toga dovode, a također procesom meditativne vizualizacije stvaramo vlastito utočište i nadvodiča pomagača.