Razni savjeti
22 siječnja, 2017
Što nas hrani?
22 siječnja, 2017

Zdravo potomstvo kreiramo sami

Piše: Vladimir Maruševac

Dobro roditeljstvo započinje prije začeća. Ajurveda uči kako se za nj pripremiti kroz ishranu i pročišćenje. Ajurveda daje pozitivne i preventivne savjete kako povećati snagu sperme i jajašca prije začeća.

Šest tjedana prije začeća budući roditelji hrane se svježim i organskim vegetarijanskim namirnicama. Za zdrav zametak preporučuje se konzumiranje kuhanog povrća, riža, datulja, badema, slatkog voća i svježih sokova. Treba izbjegavati prerađenu i tešku hranu poput crvenog mesa, sireva i svu masnu hranu, zatim luk, gljive i fermentiranu hranu. Naravno, treba izbjegavati i alkohol i duhan.

Uz pravilnu ishranu važna je čistoća organizma. Bilo bi idealno da se roditelji podvrgnu ajurvedskoj panchakarmi – tretmanima koji pomažu jačanju fiziologije kao i hranjenju tkiva. Panchakarma obuhvaća sustavne tretmane masaže, znojenja i klistira. Nagomilane nečistoće mogu djelovati kao prepreke pravilnom razvoju tkiva. Kada se uklone, tijelo je spremnije reagirati na promjene u ishrani.

Povoljno je da roditelji jedu regulirano (najobilniji obrok u podne) da na spavanje idu prije 22 sata i da se tijekom čišćenja suzdržavaju od odnosa. Kao ajurvedski terapeut tvrdim da snažno i zdravo dijete nastaje jačanjem osnovnog materijala od kojeg se gradi, a to je hrana.